A magyar kormány "2011. július 27-től módosította a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényt."1 Ennek értelmében kizárólag az állam számára lehetővé válik minimálbér alatt foglalkoztatni embereket, akár teljesen improduktív, haszontalan, átmeneti munkakörökben. Ennek hátulütőit Muraközy Balázs már részletesen megírta. A program hallatán még az itteni professzorok is nagyon izgatottak lettek ("People are really curious about the effect of such programs but nowadays, not many countries have them."  Naná.). Amikor pedig meséltem a monoki "pilot verzióról", mondták hogy gyorsan nézzek utána miféle adatok léteznek erről. Elkezdtem keresni, és a következőkre jutottam:

1. Van Magyarországon több olyan ember, aki nagyon szívesen elemezné, elemezte volna egy ilyen rendszer hatásait (milyen hatással van a résztvevők későbbi foglalkoztatási esélyeire, az adott kistérség munkaerőpiacára hogy többet ne is említsek) rigorózus ökonometriai módszerekkel. Egyéni szintű, követéses adatbázis megfelelő mintaelemszámmal, talán kijelenthetjük, nincs.

2. De ha a KSH, az ÁFSZ és még ne adj' Isten az érintett önkormányzatok is összedolgoznának, összehangolnák és összekötnék a meglévő adatbázisaikat, talán (szerintem) lehetne, olcsón.

3. Mi történik ehelyett? Létrehozzák Foglalkoztatási és Közfoglalkoztatási Adatbázist, amelyalapján az állami foglalkoztatási szerv elektronikus nyilvántartása lesz "a közfoglalkoztatás megszervezése, a foglalkoztatás feltételeinek biztosítása, valamint a közfoglalkoztatással összefüggő egyéb feladatok eredményes ellátása céljából." (uo.) Ez önmagában nem baj, és nem zárja ki a fentieket. Reméljük, az adatok valóban alkalmasak lesznek valódi hatásvizsgálat elvégzésére (legalább utólag). Ami viszont baj, hogy azt is meghatározzák, "hogy kik rögzíthetnek az adatbázisba, valamint kik juthatnak hozzá az adatbázis információihoz." (uo.) Hogy az adatok illetéktelen kézbe ne jussanak, egy kutató intézetet is létrehozott a kormány: a korábbi Budapesti Munkaerőpiaci Intervenciós Központot júliustól Türr István Képző és Kutató Intézetnek hívják, lesz kutató intézet része, és az adatokhoz az önkorményzati jegyzőn, az ÁFSZ-en, a BM-en és a MÁK-on kívül kizárólag ők férhetnek hozzá. Amikor van egy állami MTA Közgazdasági Kutató Intézetünk, ECOSTATunk, vagy vannak jól műkődő magánintézetek (pl. TÁRKI, Budapest Intézet), tele felkészült munkagazdászokkal! Feltétlenül kellett még egy állami pénzből létrehozott intézet, ami az állami pénzen gyűjtött (ezért más kultúrországokban megfelelő anonimizálás után kutatási célra nyilvános) adatokat monopolizálhatja. Hát gratulálok, de remélem legalább, hogy a még nem nyilvános kutatói gárdában helyet kapnak a magyar munkaerőpiacot, a nemzetközi irodalmat és gyakorlatot is nagyon jól ismerő szakemberek a már fent említett intézetekből.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meghajtjukaberkeleyt.blog.hu/api/trackback/id/tr273312822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szucsferi 2011.10.20. 12:10:00

Szerintem, ha azt akarnák, hogy a KTI-ek elemezzék ezeket az adatokat, akkor közvetlenül adnának nekik hozzáférést. Szóval nem valószínű, hogy tisztességes szakemberek lesznek majd az új intézetben.
süti beállítások módosítása