Mi az, hogy negatív kereset?*

2010.09.12. 01:04

Szeretettel a Keresztapámnak, akinek egyébként nem tudom milyen előjelű a keresete

A harmadik, és már-már katarzisszámba menő munkagazdaságtan óránkon a Berkeley-n, David Card rákérdezett, hogy az empirikus háziban hányan vették észre, hogy rengeteg a negatív éves jövedelmű egyén. Mivel a házi még az adatok öncélú nézegetése nélkül is elég sokáig tartott, kevesen vették észre, vagy ha észre vettük is, nem kezeltük ezt a problémát, természetesen gúnyolódott egy sort ("Okay, that's all for creativity." ["Oké, hát ennyit a kreativitásról."]). De nem is ez a lényeg, hanem ahogy aztán megindikolta a negatív jövedelmeket:

"For example, farmers always report negative earnings. My father is a farmer and he has never had positive earnings in his life. Something like you'd get out of the farmers' club if you had positive earnings."

 

 

["Például, a gazdák mindig negatív keresetet jelentenek be. Az apám gazdálkodó, és még soha az életben nem volt pozitív keresete. Mintha kizárnának valamiféle gazdakörből ha valaha is pozitív jövedelmed lenne."]

Hát ezért vesszük ki otthon is szinte minden elemzésből a mezőgazdasági foglalkozásúakat. Más megoldás nincs?

 

*Egyszer a magyartanárunk fakadt ki egy ehhez hasonló mondattal a matektagozatos osztályunknak: "Sosem értettem, amikor a matematikus kollégák a negatív számokat magyarázták úgy, hogy >>Ha -2 Ft-om van, akkor...<<. Mit jelent kéremszépen, hogy -2 Ft-om van? Hát vagy van pénzem, vagy nincs pénzem. De hogy negatív pénzem legyen?!" Pedig már akkor is léteztek hitelek...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://meghajtjukaberkeleyt.blog.hu/api/trackback/id/tr962289680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszkis 2010.09.13. 07:16:57

örülök, hogy feléledt a blog, remélem kitart a lendület még egy darabig:)
süti beállítások módosítása